Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на desi36
Име:
Desislava Ivancheva

Възраст:
41

Пол:
жена

Град:
София

Професия:
kasier

Интереси:
Razlichni

Статистика
Популярни постинги:
0

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
0

Блогъри добавили в любими:
0

Блог вълни:
21
Последни постинги

 

                             СТРОЕЖ НА ХИМИЧНИТЕ СЪЕДИНЕНИЯ

 

 

   До средата на 19 в. е  натрупан богат емпиричен материал за много органични и неорганични вещества. Осъществени са първите синтези на органичните вещества извън живия организъм. 

 

                                              СТРУКТУРНА ТЕОРИЯ

 

 

   Фундаментална по значението си не само за органичната химия, но въобще за химията като цяло. Явява се основа за развитие на електронната теория и стереохимичната теория, те като нейно естествено продължение доизясняват електронния строеж на многоатомните системи, същността на химичната връзка и пространственото разположение на атомите, и неговото влияни  върху техните свойства.

 

 

                     ОСНОВНИТЕ ФОРМУЛИРОВКИ НА ТАЗИ ТЕОРИЯ СА:

 

 

 

1.      Молекулите на химичните съединения са изградени  от атоми, свързани един с друг в строго определен ред. Свързването зависи от валентността на атомите. Всяко съединение има точно определена структура, която може да бъде установена.

2.      Свойствата на съединенията не се определят само от количествения и качествения им състав. Важно значение има и строежът. Доказателство е явлението изомерия.

3.      Съединения, които имат еднакъв качествен и количествен състав, но различен строеж и свойства, се нар. изомери, а явлението – изомерия.

4.      Атомите в молекулите взаимно си влиаят. Това определа свойствата на молекулите като частица с нови свойства.

                                     


Категория: Други
Прочетен: 290 Коментари: 0 Гласове: 0
24.03.2015 11:15 - стехимия

 

                                           СТЕРЕОХИМИЯ

 

 

    Раздел от теоретичната химия, изучаващ пространствения строеж на молекулите на химичните съединения. Според нея свойствата на химичните съединения зависят от вида, броя и реда на свързване на атомите и молекулите им,но също така от пространственото им разположение на атомите един спрямо друг в отделните молекули.

   Стереохимията е пряко допълнение на структурната теория. Развива се главно във връзка с изучаването на някои главни класове природни продукти, пример: захари, хидрокси- и аминокиселини, стероидни съединения, сескитериенни, алкалоиди и др., спомагала е много за тяхното по-задълбочено опознаване.

   Основоположници – Якоб Вант Холф и А. Льо Бел. Към съвременната стереохимия спадат стереоизомерията, учението за връзката между пространствения строеж на молекулите и  хода на химичните реакции, теорията за напрежението на валенциите и конформационният анализ.


Категория: Други
Прочетен: 238 Коментари: 0 Гласове: 0

СИНТЕТИЧНИ ВЛАКНА

 

 

    Тъкани от синтетични влакна

 

 

  Синтетичните влакна се характеризират с голямата си здравина на претриване в сравнение с естествените влакна. Тъканите и изделията, изработени от тях, биват с намалена мачкаемост и не поемат влагата от тялото, така че хигиеничните качества на бельото от 100% синтетични влакна са по-ниски. От триене при допир с тялото се наелектризирват и „пукат”.


Категория: Други
Прочетен: 232 Коментари: 0 Гласове: 0

 

                                     ОРГАНИЧНО СТЪКЛО

 

 

   Оптично прозрачен твърд материал, получен на основата на органичните полимери. Най-разпространен бива полилитилметакрилатът – по-лек и нечуплив, но с по-ниска температура на омекотяване от силикатното стъкло.  Багри се, лепи се, заварява се, механично се обработва. Има приложение като конструкционен материал.

 

 

 

 

 

 

                                   ОРГАНИЧНИ КИСЕЛИНИ

 

 

 

   Биохимични вещества, на тях се дължи киселият вкус на редица растения. От химична гледна точка главно са мастни и ароматни карбонови и оксикарбонови киселини. Срещат се по-често в растенията – ябълчената, фумаровата, глутаровата, малоновата, винената, лимоновата, бензоената и др. Растителните сокове, съдържащи такива киселини имат употреба в медицината главно като противотемпературно, витаминно  и диетично средство.


Категория: Други
Прочетен: 298 Коментари: 0 Гласове: 0

 

 

                                      МЕТАЛООРГАНИЧНА ХИМИЯ

 

 

   Нарича се още Органометална химия, раздел на химията, възникнал в периода между органичната и неорганичната химия. Изучава учението  - металоорганични съединения.

 

 

                                                     ГЕОХИМИЯ

 

 

   Наука за състава, законите за разпространението и миграцията на химичните елементи на земята. Използва химични, физикохимични и физични методи. Има голямо значение за практиката - разкрива закономерностите в разпределението на полезните изкопаеми.

 

 

                                                       ВИТАЛИЗЪМ

 

 

   Философско медицинско разбиране и докрина, че "живите организми са коренно различни от неживата природа, защото те съдържат някои не физични елементи или са управлявани от различни принципи, за разлика от неудошавените неща".

   Днес той е част от философията на алтернативната и комплементарната медицина, има дълга история в мейнстрийм медицинската философия. В традиционната медицина и лечебната практика, се постулира, че заболяванията са резултат от дисбаланса в жизнените сили. В западната традиция те са свързани с четирите темперамента, а в източната  - като част от дисбаланса или блокиране на Ци ( или прана).


Категория: Други
Прочетен: 170 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: desi36
Категория: Други
Прочетен: 20543
Постинги: 21
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031